Com podem fomentar la lectura en els nostres fills?

,

No hay tal vez días de nuestra infancia que hayamos vivido con tanta plenitud como los que creímos dejar sin vivirlos, los que pasamos con un libro preferido

Marcel Proust

Diversos estudis han corroborat que la lectura és una beneficiós exercici mental. I és que, a més d’afavorir la concentració, alimentar la imaginació i millorar l’empatia, preveu la degeneració cognitiva. De fet, segons Emili Teixidor la lectura és “l’únic instrument que té el cervell per a progressar, ens dóna l’aliment que fa viure el cervell”.

En efecte, tot i que la lectura és, segons la psicologia evolutiva, un procés antinatural (no estar alerta podia costar la vida dels nostres ancestres), és l’única que exigeix una “concentració profunda al combinar el desxiframent d’un text i la interpretació del seu significat” assegura Nicholas Carr, escriptor americà.

Però no només això: “la capacitat lectora modifica el cervell” afirma el neuròleg Stanilas Dehanae, catedràtic de Psicologia Cognitiva Experimental del Collège de France. Hi ha més matèria gris en el cap d’una persona lectora, i també més neurones en el seu cervell.

Malgrat això, la lectura cada vegada ocupa menys espai en la nostra societat (un 40 % dels catalans més grans de 30 anys reconeixen no haver llegit cap llibre entre 2001 i 2014!). I això és preocupant principalment pel que fa als més petits i als adolescents. L’any 2011 Ensenyament va donar llum verda a un pla d’impuls de la lectura que preveia, entre altres mesures, que els alumnes de primària llegeixin cada dia a l’escola durant 30 minuts el llibre que vulguin. Però potser nosaltres, com a pares, mares i professors podem fer-ne  més. A continuació us deixem el que, segons els experts, són valuosos encerts alhora d’incentivar la lectura:

1.      Portar als nens a la biblioteca o les llibreries des de ben petits. La família té un paper clau pel que fa als hàbits dels petits. A més, la biblioteca pot convertir-se per ells en un agradable espai on poden anar a escoltar contes, dibuixar i, sobretot,  gaudir dels seus primers moments com a lectors.

2.      Que els pares llegeixin davant dels fills. Tot i que els pares siguin grans amants de la lectura, si realitzen aquesta activitat quan els nens ja dormen (és el que fan la majoria dels pares), els més petits no ho veuran i no els prendran com a exemple.

Per altra banda, hauríem d’evitar:

1.  Obligar als nens a llegir un llibre concret. Aquesta mesura, en la majoria dels casos, i sobretot si encara no han adquirit el gust per la lectura, provocarà l’efecte contrari: que deixin de llegir. Una bona opció, que algunes escoles ja han implementat, és que puguin escollir d’entre una llista de 50 títols, tots ells adients per a la seva edat.

2.     Deixar llegir els nens sols massa aviat. Això farà que se sentin insegurs i no continuïn llegint quan són a l’adolescència, moment en el qual es despengen més de la lectura.

Però, a més a més, el més important de tot, al meu parer, és aconseguir que els nens entenguin que la lectura pot ser un gratificant plaer, i no només una estratègia per escriure sense faltes, per tenir un vocabulari ric o per exercitar la memòria.

Quan llegim ampliem la nostra experiència, vivim situacions que d’altra manera no podríem viure, i tot això gràcies a escriptors que han imaginat móns on nosaltres podem endinsar-nos. Per tant, a més d’apreciar la lectura com a activitat que ens ajuda en el nostre desenvolupament intel·lectual, hauríem de valorar-la com a un bé en si mateix, com a font de plaer perdurable. 

Claudia García

Professora de L’Atelier

Filòsofa