BookCrossing: convertint la ciutat en un racó per a lectors

,

No et passa que de vegades llegeixes un llibre que t’ha apassionat tant que necessites compartir-lo amb la resta del món? Ara, gràcies al BookCrossing, literalment pots aconseguir-ho. Aquest moviment va sorgir l’any 2001 als Estats Units amb el lema “allibera els teus llibres”, i a poc a poc s’ha estès per tot el món. No obstant això, a Espanya només un 1% de la població és BookCrosser, potser degut al fet que és una pràctica poc coneguda al nostre país.

Però, què és el BookCrossing? És un bitllet d’anada pel teu llibre. La teva missió com a lector serà compartir el llibre que tu vulguis deixant-lo en qualsevol lloc públic perquè una altra persona el pugui gaudir. Permetràs que el teu llibre vagi de mà en mà pel món, a la vegada que tu tindràs l’oportunitat de llegir llibres alliberats per altres persones.

Qualsevol de nosaltres pot participar gratuïtament! Només cal entrar a www.bookcrossing.com i seguir tres senzills passos.

Primer de tot, registra el teu llibre, per així obtenir una identificació BookCrossing (BCID) exclusiva per ell, que permetrà que entri a formar part de la base de dades. Marca el llibre amb una etiqueta amb el seu número d’identificació, tens la possibilitat de descarregar-les o crear-les de manera personalitzada. Per finalitzar, allibera’l on tu prefereixis, deixant constància a la pàgina web, a l’espera d’una nova persona que el trobi. I ja està! Podràs seguir des de la web els llocs pels quals els següents lectors el van deixant.

A més a més, passaràs a formar part de la comunitat BookCrosser, i estaràs connectat a tots els altres membres. Podràs opinar, puntuar i fins i tot recomanar llibres, a la vegada que també podràs llegir el que publiquin les altres persones.

A Barcelona hi ha diferents punts habilitats per BookCrossing, on trobaràs un raconet amb els llibres alliberats; hi ha a bars, centres cívics, biblioteques i fins i tot a petits comerços. I també pots deixar llibres amagats per la ciutat, donant pistes a la web perquè així els més aventurers vagin de caça. Així doncs, no dubtis en buscar els punts de BookCrossing per Barcelona, hi ha un munt!

Per finalitzar, ens agradaria proposar una adaptació d’aquest moviment a les escoles per fomentar la lectura en els nens i nenes, i perquè comparteixin l’entusiasme de viure mil aventures a través de les pàgines d’un llibre, perquè com bé diu l’escriptor George R.R. Martin: “Un lector viu mil vides abans de morir. Qui mai llegeix en viu només una”.

Com a opció, es podria destinar una estanteria, dins la biblioteca de l’escola, al BookCrossing de llibres infantils, on cada nen a principi de curs portés un llibre que hagués llegit a l’estiu, i n’agafés un altre d’un company. Així, els petits lectors escolars sempre tindrien un punt on trobar noves històries per descobrir. A l’Atelier considerem la lectura com un element essencial en l’educació i l’oci dels nostres infants i qualsevol acció que la fomenti serà benvinguda!

Ja sabeu petits lectors, comenceu a alliberar llibres!

Judit Rubio

Professora de l’Atelier

Estudiant de Psicologia